Onderhoudsadvies terras zonwering

Gekleurd acryldoek is van optimale kwaliteit. Zonweringsdoek is namelijk een technisch weefsel en moet beantwoorden aan uiterst strenge technische normen. Eisen zoals het gewicht van de stof, de waterdichtheid, stijfheid, stevigheid en de duurzaamheid van de kleuren worden bepaald, gemeten voor elk type zonweringsdoel en gegarandeerd door onze fabrikanten Markilux, Verano en SunCircle.

Onderhoud en advies

Verwijderen van aanslag

Vaak krijgt u na verloop van tijd aanslag op uw zonweringsdoek zoals groene aanslag door alg, zwarte strepen van regenwater, schimmel en vogelpoep of het weer komt erin. Met in de markt verkrijgbare producten kunt u zelf uw zonwering reinigen. Deze middelen zorgen voor een snelle en gemakkelijke verwijdering van vuil.

Wij raden aan jaarlijks klein onderhoud uit te voeren. Hieronder valt het smeren en stellen van de bewegende delen plus het verwijderen van oppervlaktevuil.

Acryldoek wordt waterafstotend behandeld. Zo weerstaat ze een lichte regenbui als een hellingshoek van minimaal 14 graden gerespecteerd wordt en het doek goed onderhouden wordt. In geval van normale of langdurige regenval moet het doek opgerold blijven om schade te voorkomen. Wanneer het doek toch nat wordt, moet de zonwering volledig geopend worden om het doek optimaal te laten drogen.

Het doek staat bijna altijd onder een permanente spanning door het systeem van springveren. De naden en zomen spelen een belangrijke versterkende rol maar moeten ook tegelijk de meeste spanningen opvangen. Wanneer het doek opgerold wordt, komen de naden bovenop elkaar te liggen waardoor ze platgedrukt worden. Dit zorgt voor een hogere spanning. Hierdoor kunnen naden en zomen licht uitgetrokken worden en zelfs een beetje doorhangen wanneer de zonwering uitgerold wordt. Dit is dus normaal.

Geweven zonweringsdoek is speciaal ontworpen voor duurzaam buitengebruik. Toch kunnen enkele kleine onvolmaaktheden opduiken na installatie van de zonwering zoals wafel- of plooivorming ter hoogte van de naden. Ook het fenomeen van uitrekken kan zich voordoen.

Deze onregelmatigheden zijn inherent aan mobiele oprolbare zonwering en doen in geen geval afbreuk aan de technische prestaties en levensduur van het doek waarvoor geen aansprakelijkheid gesteld kan worden.

Deze strepen kunnen ontstaan bij confectie, de assemblage, bij plaatsing van het doek of bij het gebruik nadien. Het gevolg is dat op de plaats van de vouwen en knikken een donkere streep zichtbaar wordt die lijkt op een potloodstreep (vooral zichtbaar bij lichte kleuren) of een lichte streep die lijkt op een krijtstreep (vooral zichtbaar bij donkere kleuren). Dit is inherent aan het doek.